Европейската асоциация на съдиите (EAС) призовава българските власти да обмислят внасянето

...
Европейската асоциация на съдиите (EAС) призовава българските власти да обмислят внасянето
Коментари Харесай

Европейската асоциация на съдиите призова българските власти да обмислят промени във ВСС

Европейската асоциация на съдиите (EAС) призовава българските управляващи да обмислят внасянето на промени по повод състава и конституирането на Висшия правосъден съвет, " с цел да го приведат в сходство с европейските стандарти ". Това се показва в изказване на асоциацията, публикувано от Съюза на съдиите в България.

От ЕАС допълват, че европейските стандарти имат за цел да подсигуряват, че решенията по отношение на кариерите на съдиите се вземат от самостоятелен орган, в който мнозинството (или най-малко половината) членове са съдии, директно определени от техните сътрудници.

Също по този начин се препоръчва да се вкара изборна система за избор на членове на Висшия правосъден съвет, която следва демократичните правила на изборите и обезпечава гаранции за тяхното използване по транспарантен метод. Без доверие в избора на членовете на Висшия правосъден съвет, доверието в Съвета и в правосъдната власт като цяло, ще бъдат застрашени, показват от ЕАС.

На срещата си в Атина на 2 юни 2023 година Европейската асоциация на съдиите (EAС) беше осведомена, че решения от извънредно значение за правосъдните назначения и кариерата на съдиите, попадащи в юрисдикцията на Висшия правосъден съвет, се вземат при малцинство на съдиите, директно определени от съдии, се показва в известието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР